Garmin-kello ja uni


Unen seuranta

Garminin kello tarkkailee untasi ja seuraa liikkeitäsi automaattisesti, kun nukut määrittämäsi normaalin nukkuma-ajan aikana. Voit määrittää normaalin nukkuma-aikasi Garmin Connect -tilisi käyttäjäasetuksista. Tämä voi olla esimerkiksi klo 22-06.


Unen vaiheet

Unen vaiheita voit tarkkailla Garmin Connect -tilisi kautta. Unen vaiheet kellon kautta mitattuna perustuvat arvioon, mutta näiden arvioiden kautta saat hyvän käsityksen omasta unestasi, kun seuraat sitä pidemmällä aikajänteellä. Alla lisätietoa unen vaiheista:

  • Kevyt uni: Unen ensimmäinen vaihe. Silmien sekä lihasten liikkeet hidastuvat kevyen unen aikana. Keho valmistautuu syvään uneen.
  • Syvä uni: Syvässä unessa silmien sekä lihasten liike pysähtyy täysin. Syke ja hengitystahti hidastuvat. Tätä vaihetta voidaan kutsua myös palautumisvaiheeksi, jolloin keho palautuu rakentamalla luustoa sekä lihaksia ja parantaa immuunijärjestelmääsi.
  • REM-uni: REM-unta (lyhenne sanoista rapid eye movement) kutsutaan myös univaiheeksi, jossa aivotoimintasi on melkein yhtä aktiivista kuin hereillä ollessasi. REM-uni on tärkeää muistinluonnin sekä tiedon käsittelyn kannalta.
  • Hereillä: Unen vaiheiden lisäksi laite tunnistaa, jos olet hereillä.
Uni on tärkeää fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta. Säännöllinen ja riittävän laadukas uni edistää terveyttä, voi parantaa mielialaa, auttaa maksimoimaan harjoittelun hyödyt ja tarjoaa myös monia muita terveyshyötyjä.

Tutustu unitietoihisi ja kiinnitä huomiota muutoksiin ja suuntauksiin eri ajanjaksoina, jotta voit ymmärtää paremmin monimutkaista suhdetta päivällä tekemiesi asioiden ja yöunesi laadun välillä.

Yksittäiselle huonosti nukutulle yölle on helppo keksiä selityksiä, mutta pitkän aikavälin suuntausten tunnistaminen voi olla tehokas pysyvän muutoksen motivaattori. Ja kun kaikki sujuu hyvin, voit luottaa todisteisiin siitä, että olet oikeilla jäljillä.


Unihaaste sinulle!

Motivire haastaa sinut nukkumaan seuraavan viikon ajan enemmän kun edeltävällä viikolla! Voisiko se sinun kohdallasi tarkoitaa esimerkiksi 15 min aiemmin nukkumaan vai vieläkin enemmän? Garmin connectista pystyt katsomaan kuluneen viikon keskiarvon: merkkaa keskiarvo itsellesi ylös ja katso sama luku uudestaan viikon kuluttua. Onnistuiko? :)

Jos unen kanssa on haasteita, voit palata esimerkiksi unitestiin ja pohtia, mihin asiaan voisit itse vaikuttaa: https://motivire.fi/fi-fi/article/etusivu/uneen-valmistautuminen-kesa-2023/1307/