Aamiainen- POLKU

Teema 3- Kasvikset mukaan

Kasvikset mukaan

On yksi ruoka-aineryhmä, jota ei voi syödä liikaa, ja se on kasvikset. Ruokavalioon kasvikset kannattaa lisätä erityisesti muutamasta alla olevasta syystä:

  • Paljon ja monipuolisesti kasviksia syömällä varmistat kehosi tarvitsemien suojaravintoaineiden saannin.
  • Kasviksia tarvitaan sekä treeneistä palautumiseen että yleiseen terveyden ylläpitämiseen.
  • Kun runsaasta kasvisten käytöstä tulee tapa, useimmat tuntevat sen voinnissaan ihan konkreettisesti parantuneena vireytenä ja jaksamisena!


Mihin kasvisten terveellisyys sitten perustuu?

Kasvisten väriaineet toimivat elimistössämme antioksidantteina ehkäisten muun muassa sydän- ja verisuonitautien syntyä. Kasvien väriaineet estävät veren rasvahappojen hapettumista eli härskiintymistä kehossamme. Niiden myös oletetaan toimivan yhteistyössä vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa estäen näin soluissa tapahtuvia haitallisia muutoksia.

Pienikin muutos kannattaa!

Ravitsemussuositusten mukaisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa (karkeasti noin viisi kourallista) päivässä (tähän määrään ei sisälly esim. peruna, bataatti tai banaani runsaan hiilihydraatti- tai tärkkelysmääränsä vuoksi).

Tähän määrään ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä ”kertalaakista”, vaan tämäkin muutos on lupa tehdä vähitellen. Tärkeää kuitenkin on, että alusta asti totut syömään kasviksia usein ja monipuolisesti – määrää voi kasvattaa hiljalleen.

Jos tällä hetkellä syöt kasviksia noin kourallisen päivässä, aloita lisäämällä määrää kahteen kouralliseen – tavoitteenasi on, että jossakin vaiheessa olisit saavuttanut puolen kilon suosituksen.

Miten?

Mieti mistä pidät, mitä syöt nyt jo kenties päivittäin? Jos sinun pitäisi nyt syödä yksi kourallinen hedelmiä, kasviksi tai vihanneksia, mitä se olisi?

Pohdi lisäksi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Salaattina, smoothiessa, uunissa, höyrytettynä, muussattuna, paistettuna vai raakana?
  • Mikä kasvis sopisi parhaiten sinun aamupalaasi?
  • Onko kotona aina kasviksia, juureksia ja hedelmiä sekä pakastimessa marjoja?
  • Miten huomioit kasvisten käytön jo kauppareissulla?
  • Voisitko helpottaa kasvisten käyttöä käyttämällä parikymmentä minuuttia aikaa kaupassa käynnin jälkeen ja pilkkoa kasviksia valmiiksi rasioihin?


Miten voisit monipuolistaa kasvisten käyttöä - pelkät kurkku- ja tomaattisiivut leivällä eivät riitä tuomaan kasvisten terveyshyötyjä? Ota avuksi värileikki: pyri syömään mahdollisimman montaa eri väristä kasvista joka päivä!

Ja miten tuot tämän käytännössä osaksi aamupalaasi…?

  • Marjoja puuron / rahkan / viilin / luonnonjugurtin joukkoon
  • Leivän päälle reilusti tuoreita kasviksia
  • Aamiaisen lisukkeeksi tuoreita juurestikkuja
  • Munakkaan väliin tomaattia ja pinaattia tai muita vihanneksia
  • Sopivasti sulaneista pakastemarjoja tai hedelmistä pyöräytetty smoothie
  • Millaisia hyviä ideoita keksit itse?


LÄHTEET

Sydänliitto. Lisää kasviksia. Viitattu 13.8.2020. https://www.sydanmerkki.fi/lisaa-kasviksia/

Borg, P. 2017. Puoli kiloa kasviksia päivässä - miten se temppu tehdään? Viitattu 13.8.2020. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/27/puoli-kiloa-kasviksia-paivassa-miten-se-temppu-tehdaan