PODGAR: Podcast 9: kasvikset ja aterian koostaminen


Kasviksia ei voi koskaan syödä liikaa (paitsi jos syöt kilon banaaneja yhdeltä istumalta)! Entäs mitä muuta kasvisten lisäksi lautaselle tulisi laittaa? Vanha kunnon lautasmalli toimii edelleen, mutta hyvä konkreettinen tapa aterian koostamiseen on myös nyrkkimitat. Kuuntele podi ja lukaise tämä sivu läpi, niin tiedät mistä on kysymys!Podcat 9: Kasvikset ja aterian koostaminen
​​​​​​​


Aterian koostamisessa on hyvä käyttää apuna perinteistä lautasmallia, jolloin ateria koostuu monipuolisesti hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista. Lautasmallissa lautanen täytetään puoliksi kasviksilla (salaatteja, raasteita, keitettyjä tai tuoreita). Neljäsosa koostuu lihasta, kalasta, kanasta tai kasviproteiinin lähteistä (kuten palkokasvit) ja toinen neljäsosa täytetään esimerkiksi perunalla, pastalla tai riisillä.


Jos annoskoko on kovin iso, ja siinä on paljon esimerkiksi perunaa tai pastaa, voi ruokailun jälkeen alkaa väsyttämään. Väsymys pysyy paremmin loitolla, kun aterialta löytyy kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Kasviksia olisi hyvä syödä jokaisella aterialla edes hieman. Nappaa aamupalaleivän kaveriksi mandariini, lounasmakaroonilaatikolle porkkana tai iltapalalle omena.

Paljon ja monipuolisesti kasviksia syömällä varmistat kehosi tarvitsemien suojaravintoaineiden saannin sekä runsas kasvisten käyttö tukee painonhallintaa, koska ne ovat täyttäviä, mutta sisältävät vain vähän energiaa.

Kasviksia suositellaan syötävän vähintään 500 grammaa päivässä, mutta yksikin lisäannos nykyisestä on jo erinomainen askel kohti terveellisempää arkea.