PODGAR: Podcast 8: aamiainen ja ateriarytmi


Hyvä päivä alkaa hyvällä ja herkullisella aamiaisella! Säännöllisellä ateriarytmillä tuet päivän aikaista jaksamistasi sekä painonhallinta on hieman helpompaa. Kuuntele Ilonan ja Villen jutustelua näistä päivän kahdesta tärkeimmästä asiasta:


Podcast 8: aamiainen ja ateriarytmiHyvillä ravintovalinnoilla voi vaikuttaa omaan vireystasoon niin työssä kuin myös vapaa-ajalla. Kuljettajan ravitsemuksessa oleellisimpia asioita ovat säännöllisyys ja monipuolisuus. Suositeltava ateriarytmitys on 3-5 tuntia, joten päivään tulisi koostaa 4-5 ateriaa. Vaikka työvuorot olisivat epäsäännöllisiä, voi säännöllisellä ateriarytmillä tahdistaa kiireisiä ja epäsäännöllisiä päiviä. Jos ateriarytmi venyy kovin pitkäksi, nälkä kasvaa, ärsyttää, väsymys lisääntyy ja ruokaillessa saattaa tulla syötyä liikaa ja epäterveellisemmin, mitä pienemmässä nälässä.

Suuret annokset harvoin nautittuna lisäävät myös riskiä ylipainoon ja sitä kautta erilaisiin elämäntapasairauksiin, kuten 2-tyypin diabetekseen. Säännöllinen ateriarytmi vähentää myös naposteluhimoa ja parantaa ruoan laatua.


Aamiainen käynnistää päivän. Se herättää kehosi sekä aivosi päivän askareisiin. Jos et ole tottunut syömään aamiaista, niin kokeile! Kokeile muutaman viikon ajan syödä aamuisin edes jotain ja tunnustele, huomaatko positiivisia vaikutuksia.

Aamiaisvinkkejä:

- smoothie

- puuro raejuustolla ja marjoilla

- munakas kasviksilla

- ruisleipä paistetulla kananmunalla

Katso lisää vinkkejä aamiaiseen täältä.


Kuljettajan vireystilaa parhaiten ylläpitävät ravintotavat:

  • syödään 3-5 tunnin välein edes jotain

  • mahdollisuuksien mukaan kiinnitetään huomiota lautasmalliin (kasviksia mukaan pääaterioille sekä välipaloille!)

  • juodaan vettä pitkin päivää

  • pakataan eväät mukaan (esimerkiksi kananmunaruisleipä, rahka, smoothie, naposteluporkkanat, viinirypäleet, pähkinäsekoituspussi tai välipalapatukka)

  • Herkutellaan ja nautitaan hyvästä ruoasta, mutta kohtuudella