Motiviren Onnistumisen kaava on avain työhyvinvoinnissa onnistumiselle.

Motiviren Onnistumisen kaava

Mikään ei muutu, jos mitään ei muuta! Työhyvinvoinnissakin asiat voi tehdä heti alusta alkaen hieman helpommin, onnistumista tukevan kaavan mukaisesti.

Työhyvinvoinnissa Onnistumisen kaava on Motiviren valmennusliiketoimintaa ohjaava malli, joka tukee ihmisen luontaista sisäänrakennettua halua onnistua ja olla parempi. Sen tarkoitus on auttaa onnistumaan työhyvinvoinnissa niin työyhteisöinä kuin yksilöinäkin.

Kaavan ohjeilla hyvinvoinnissa onnistutaan vapaaehtoisesti. Parhaassa tapauksessa onnistumisen ilo moninkertaistetaan onnistumalla yhdessä muiden kanssa. Onnistumisen kaava toimii muistuttajana, miten hyvinvoinnissa onnistuminen on helppoa tekemällä asiat oikeassa järjestyksessä.


Pysähtyminen on aina Onnistumisen kaavan ensimmäinen askel.


Onnistumisen kaavan ensimmäinen askel on pysähtyminen. Ilman pysähtymistä et voi alkaa vastaanottamaan uutta, ja näin onnistumisen matka ei voi alkaa. Pysähtyminen toimii Onnistumisen kaavan välttämättömänä starttimoottorina.

Pysähtyminen tulee usein yllättäen ja vasten omaa alkuperäistä tahtoa. Pysähtyminen on hetki, jolloin siirrät sen normaalin arjen tai työkuviot suunnitelmallisesti taka-alalle ja annat ajattelukoneistolle uutta mietittävää.

Motiviren kokemuksen mukaan parhaat pysähtymiset tapahtuvat suunnitelmallisten tarinoiden ja kysymysten avulla.

Pysähtymistä voit myös opetella, suunnitella ja kalenteroida. Kun matka muutokseen on alkanut, on hyvä sopia itsensä itselle tärkeiden ihmisten kanssa hetkiä, jolloin pysähtyy taas miettimään, mitä minulle tai meille kuuluu. Hyviä suunniteltuja pysähtymisen paikkoja ovat esim. koulutukset, luennot ja hyvät kirjat.


Paljastuminen on totuuden katsomista silmiin.


Paljastuminen vaatii pysähtymistä. Paljastuminen on oman elämän tutkiskelua ja tosiasioiden havainnoimista omien tuntemusten tai konkreettisen mittareiden valossa.

Matkahan voi alkaa vain sieltä missä nyt ollaan. Paljastuminen tuo esiin asioita, jotka tahallisesti tai tahattomasti on arjessa jätetty huomioimatta. Ihmisellä on tapana rakastua omiin uskomuksiinsa.

On hyvä muistaa, että paljastuminen on aina myös hieman pelottavaa ja vanhaa ajatusmaailmaa sekä uskomuksia rikkovaa. Näin ollen tulosten, esim. kuntomittausten sulattaminen saattaa aiheuttaa ajatuksissa vastustusta ja epäuskoakin.

Paljastumisen aiheuttamat tunteet toimivat kuitenkin usein positiivisena ponnahduslautana tulevalle. Itselleen kannattaa olla rehellinen ja joskus auttaa, että tunnustaa tilanteen myös jollekin luotettavalle läheiselle tai valmentajalle.



Pohdinta on avain tekemiselle.


Pohdinta on seurausta paljastumisesta ja avaimena itse tekemiselle. Tässä kohtaa rakennetaan itselle uusi, parempi tarina eli luodaan jotain parempaa ensin mielessä ja sen jälkeen käytännössä.

Ja ihana totuus on, että ihminen ei rikki mene, jos itseltään parempaa pyytää. Pohdinta ja sen jälkeinen tekeminen ovat itse asiassa toistensa parhaat kaverit.

Pohdinta ilman tekemistä on usein täysin turhaa ja toisinpäin. Kun pohdintaa ja tekemistä vuorottelee, suunta on todennäköisesti aika hyvä. Pohdinta antaa mahdollisuuden luoda mittareita, tavoitteita ja haaveita. Pohdinta luo pohjan tekemiselle ja tekemiseen sitoutumiselle.

Pohdinta on päätöksenteon ensimmäinen vaihe, jossa luodaan raamit, säännöt ja reunaehdot tulevalle tekemiselle. ”Uusi parempi minä" -suunnitelmasi pitää sisällään tärkeän pohdinnan, josta rakentuu laadukkaasti suunniteltu strategiasi kohti parempaa hyvinvointia.

Palkinto ei lyhyessä mittakaavassa ajateltuna voi olla isompi kuin se, joka on hyväksymälläsi työmäärällä saavutettavissa.

Pohdittavaksi:

Mitä olen valmis tekemään, jotta saisin haluamani palkinnon?


Todellinen päätös aiheuttaa arjessa aina jotain uutta tekemistä.


Sanonta "Tekemällä oppii" sisältää yksinkertaistetun totuuden - vasta tekemällä meillä on mahdollisuus oppia. Tekemisen jälkeen vaaditaan taas viisastuttavaa pohdintaa. Tekeminen ja sen jälkeinen pohdinta tukevat toisiaan.

Tekeminen on päätöksenteon toinen vaihe: päätös ei ole päätös, jos se ei ole aiheuttanut arjessasi säännöllistä uutta tekemistä!

Päätös on mitattavissa vain jotain uutta tekemällä ja jos arjessasi ei ole sitä uutta tekemistä, niin et ole päätöstä vielä tehnytkään. Toisaalta tekeminen kaipaa aina kärsivällisyyttä ja rohkeutta hyväksyä myös tekemisessä epäonnistuminen. Jokainen päivä ei valloiteta vuoria tai tehdä uusia ennätyksiä. Ole armollinen itsellesi.


Kysymys:

Oletko lisännyt jotain uutta tekemistä myös konkreettisesti kalenteriin?

Onnistumisen iloa on ihana tuntea yhdessä toisten kanssa, ihmiset ovat siksi olennaisen tärkeitä matkalla.


Kaikki kaavan osa-alueet ovat tärkeitä, mutta ihmiset ovat ehkä tämä kaavan palkitsevin osa, jota ei voi painottaa riittävästi. Me ihmiset tarvitsemme aina toistemme apua. Onnistumisen todennäköisyys paranee, kun ajatuksille ja tekemisille pyytää apua toisilta.

Jotta voit saada apua, on sitä uskallettava pyytää. Läheisesi voivat tietää ja nähdä avuntarpeesi, mutta eivät halua tai uskalla kertoa sinulle, että ”jotain tulisi tehdä”.

Kannustamme kertomaan rohkeasti suunnitelmistasi läheisillesi ja pyytämään tukea. Olemme huomanneet, että apua pyytäessäsi saatat todennäköisesti kuulla vastaavan pyynnön toiseen suuntaan. Hyvin tavallisesti vastaanottaja on kiitollinen, kun hänelle on uskouduttu ja se saattaa herättää pohdintaa myös oman hyvinvoinnin tilasta ja parhaassa tapauksessa saatte tehdä hyvinvoinnin matkaa yhdessä.

Toisaalta on myös hyvä muistaa, että kaikki eivät aina halua tehdä samaa matkaa ja joskus joudut valitsemaan matkakumppanisi uudelleen, tai ottamaan vähän välimatkaa niihin, jotka eivät valitsemaasi polkua hyväksy.


Leikkimielisyys tarkoittaa meille käyntejä epämukavuusalueelle.


Pakko on huono pitkäaikainen muusa. Mieluummin sitä tekisi asioita, jotka ovat miellyttäviä ja mukavia. Toisaalta se on harvoin se mitä tarvitsemme. Muistathan, että jotain tarvitsee muuttaa, jotta jokin muuttuisi.

Leikkimielisyys tässä kohtaa tarkoittaa suunnitelmallisia ja harkittuja käyntejä epämukavuusalueelle. Suunnitelmallisuus pitää sisällään ajatuksen muutoksista, jotka nyt tehtäessä tuntuvat haastavilta, mutta voivat olla osa mukavampaa arkea jo lähitulevaisuudessa.

Suunnitelmien on hyvä olla sellaisia, joiden haluat sopivan arkeesi vielä vuosienkin päästä. Se voisi olla esimerkiksi terveellisempi ruokavalio, joka oikeasti tarkoittaa hyvää herkullista ruokaa, mukavan liikunnan lisäämistä tai ihana parempi unirytmi.

Huonoista tavoitteista esimerkkinä voisi olla pussikeitto-dieetti tai nollasta sataan lisätty liikunta, josta et yhtään pidä. Jos saat valita rakennatko hyvinvointiisi uutta suuntaa fiksusti ja leikkimielisesti oppien vai runttaatko uutta ”uljasta” peilikuvaa p*rkelettä huutaen kuukauden näkkäridieetillä, niin valinnan tulisi olla melko helppo.


Uuden oppiminen on lopulta paras palkinto.


Oppiminen on iso palkinto, joka muutosmatkasta jää joka tapauksessa aina käteen. Uuden oppiminen motivoi jatkamaan. Tavoitteena on oppia uusia tapoja, joita voi noudattaa melko helposti huononakin päivänä ja hyvänä se tapahtuu automaattisesti.

Viisaampien mielestä oppiminen on suuri osa elämän tarkoitusta. Motiviren valmentajat ovat muutosmatkalla tukenasi uuden oppimisessa ja kannustavat jatkamaan opittuja uusia käytäntöjä myös kun arki koittaa.

Hyvinvointiosaaminen on aivan yhtä tärkeä työelämätaito kuin mikä tahansa muukin. Myyntitiimejä valmennetaan myymään, johtajia johtamaan - Motivire valmentaa työyhteisöjä oppimaan, miten omaa työkykyä pystyy ylläpitämään ja parantamaan preventiivisesti.


Mieti uuteen tekemiseen lähtiessäsi seuraavaa:

Jos opin tämän asian, voiko tämä tapa olla osa loppuelämäni (tai perheemme) arkea?