Kehonhuolto

Kehonhuolto sanana mielletään usein pelkäksi venyttelyksi. Vaikka liikkuvuus ja sen lisääminen erityisesti kehon jäykempiin osiin, onkin oleellinen osa kehonhuoltoa, niin kehonhuolto on paljon muutakin.

Kehonhuolto itsessään on monipuolisesta liikkeestä huolehtimista ja omien heikkouksien kehittämistä. Moni tykkää tehdä niitä asioita joissa on hyvä, joten ehkä juuri tämän vuoksi säännöllinen kehonhuolto voi olla haastavaa lisätä arkirutiineihin.

Osana kehonhuoltoa voidaan nähdä liikkeen lisäksi myös hyvinvoinnin muut peruspilarit eli riittävä ja laadukas uni, hyvä ravitsemus sekä psyykkinen hyvinvointi, jolla on myös kiistatta oma osuutensa kehollisessa hyvinvoinnissa.

Kehonhuolto on eri ihmisille eri asioita.

Aktiiviselle kuntosalikävijälle parasta kehonhuoltoa voi olla se, että lisää aerobista liikuntaa. Hyvä aerobinen kunto on kuitenkin terveyden kannalta oleellista ja se parantaa myös kykyä palautua treeneistä ja jaksaa arkea paremmin.

Kestävyysliikkujan olisi hyvä muistaa pitää huolta lihasvoimasta ja liikkuvuudesta. Esimerkiksi juoksukin kulkee paremmin, kun jaloista löytyy voimaa tehokkaampaan askellukseen.

Liikkumattomalle ihmiselle kehonhuoltoa voi olla se, että ylipäätään lähdetään liikkeelle.

Kuormittuneelle ihmiselle kehonhuoltona voi toimia parhaiten kevyt ulkoilu sekä hermostoa ja mieltä rauhoittava rauhallinen liike, kuten jooga tai pilates.

Pohdi:

  • Millaista kehonhuoltoa sinä tarvitsisit juuri nyt?
  • Ehtisitkö tekemään jotain kehoa huoltavaa liikettä 3min päivässä?


Haastammekin sinut tekemään 3min jotain kehoa huoltavaa liikettä päivässä. Tästä voit poimia vinkiksi helpon Keppijumpan ja Venyttelyoppaan.​​​​​​​

​​​​​​​

Keppijumppa.pdf

Venyttelyopas.pdf