Motiviren 2. valmentajatapaamiset & ravintohaaste

Moikka!

Kevät etenee ja päivä pitenee. Myös Motiviren valmennus jatkuu seuraavaksi toisten valmentajatapaamisten merkeissä maalis-huhtikuun ajan. Jäikö ravintoluennolta jokin omissa ruokailutottumuksissa mietityttämään tai kaipaatko välipysähtymistä omien tavoitteidesi kanssa? Ajan pääset varaamaan alla olevasta linkistä.


Ajanvaraus valmentajatapaamiseen



Seuraava kaikille yhteinen luento pidetään 23.4. Crazy Townin tiloissa, silloin aiheena liikunta ja kehonhuolto. Tällöin mukana on myös kehonkoostumusmittari, jolla pääsee halutessaan tekemään seurantamittauksen. Luentoon liittyviä sisältötoiveita voi esittää jälleen sähköpostitse reetta.rauhala@motivire.fi.


Ravintohaaste- Kasviksilla keveyttä päivään

Ravintoluennon jatkoksi haastan työyhteisönne mukaan kasvishaasteeseen. Kasviksia suositellaan syötäväksi uusien pohjoismaisten ravitsemussuosituksien mukaan 500-800g päivässä, mutta yksikin lisäannos nykyisestä on jo erinomainen askel kohti terveellisempää arkea. Vain osa suomalaisista saavuttaa tämän päivittäisen suosituksen. 

Aloita pohtimalla ensin omaa tämänhetkistä kasvisten käyttöäsi ja sen jälkeen valitsemaan itsellesi kasvishaasteen kolmesta eri tasosta. Mieti, kuinka monella aterialla normaalisti syöt kasviksia ja kuinka suuren osan kasvikset näistä muodostavat. 500 gramman suositus tarkoittaa karkeasti noin 5–6 nyrkillistä kasviksia päivässä.


TASO 1 

Tavoite: Lisätä kasvisten käyttöä edes hieman verrattuna tämänhetkiseen vähäiseen käyttöön. 

Kenelle: Sinulle, joka syöt kasviksia vain satunnaisesti. Ei välttämättä edes päivittäin. 

Mitä: Seuraavan viikon ajan opettele syömään jotain tuoretta (vihannekset, marjat, hedelmät, juurekset) 1–2 aterialla päivässä. Esimerkiksi välipalaksi hedelmä tai kaupan hyllyltä valmisruoan kaveriksi kirsikkatomaattirasia. 

TASO 2 

Tavoite: Lisätä kasvisten käyttöä kohti ravitsemussuositusten määrää. 

Kenelle: Sinulle, joka syöt kasviksia päivittäin, mutta puolen kilon saantisuositus ei vielä täyty. 

Mitä: Seuraavan viikon ajan opettele syömään kasviksia jokaisella tai ainakin lähes jokaisella aterialla. Jos syöt esimerkiksi 3–4 ateriaa päivässä, niin huolehdi, että kaikilla aterioilla on jotain tuoretta. Esimerkiksi aamupuuron päälle marjoja, lounaalla lounasbuffetin monipuolinen salaattitarjonta, välipalaleivälle kurkkua ja salaattia sekä päivälliselle makaronilaatikon kaveriksi vihersalaatti, pakasteesta wokkivihanneksia tai yksinkertaisimmillaan popsi porkkana. 

TASO 3 

Tavoite: Kiinnittää huomiota kasvisten monipuolisuuteen. 

Kenelle: Sinulle, joka syöt jo ravitsemussuositusten mukaisesti puoli kiloa tai yli päivässä kasviksia, mutta huomaat, että samat tuotteet toistuvat päivittäin. 

Mitä: Seuraavan seitsemän päivän ajan kokeile joka päivä jotain harvemmin käytössä olevaa kasvista. Käy esimerkiksi isommassa kaupassa ja tutkiskele kasvisostastoa: löydätkö jotain, mitä et ole aiemmin maistanut tai tulisiko vastaan joku unohduksiin jäänyt kasvis, jota voisit lisätä seuraavaan salaattiin? Testaile siis eri makuja seuraavan viikon ajan. 

BONUS: 

Tavoite: Testata kuinka montaa eri kasvista sinun tulee viikon aikana syötyä. 

Kenelle: Kaikille, ketkä haluavat kiinnittää huomiota kasvisten monipuoliseen käyttöön. 

Mitä: Kirjaa ylös viikon aikana syömäsi eri hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset. Tavoitteena olisi pyrkiä saamaan listalle 25 eri kasvista. 

LÄHTEET:

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/ravitsemussuosituksia-maailmalta/pohjoismaiset-ravitsemussuositukset-2023/

Ravitsemus suomessa – FinnRavinto -tutkimus 2017. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137433/Raportti_12_2018_netti%20uusi%202.4.pdf?sequence=1&isAllowed=y